Leestijd 2 minuten

Een man met een verleden als vluchteling verwondde een 16-jarig meisje. Voor iedereen een heftig incident, en dat gold zeker ook voor de buurt waar dit plaatsvond. Er sluimerden daar al langer gevoelens van onrust, van niet gezien worden. Tot dan was het mijn collega’s en mij niet gelukt hier een passend antwoord op te vinden. Het roer moest dus om!

Op zoek naar mensen die ons konden helpen kwam ik uit bij Movisie en Stichting Reindert. Ik zocht onderzoekers die, op basis van wat zich elders had afgespeeld en op basis van eigen ervaringen, ons een faire maar confronterende spiegel voor konden houden. En die onze bekwaamheid om passend te kunnen handelen konden laten toenemen. Dat is ze behoorlijk goed gelukt!

De aanpak van de mensen van Stichting Reindert en Movisie kenmerkte zich door snel inzicht te geven door gesprekken met allerlei inwoners, verenigingen en andere betrokkenen. Alleen al door dat contact ontstond ruimte voor het opbouwen van vertrouwen. Met vertrouwen kwamen de (soms schrijnende) voorbeelden boven water en werd de botsing tussen leefwereld en systeemwereld scherp duidelijk. Maar als je weet waar het schrijnt, kun je ook wat doen aan die pijnlijke wrijving.

Op basis van dat groeiende vertrouwen ontstonden boeiende en inspirerende bijeenkomsten, die inzicht gaven in hoe een duurzame samenwerking tussen ‘buurt en gemeente’ tot stand kon komen. Met coaching van Movisie en Stichting Reindert leerden we hoe we daar op voort konden bouwen. Daar zit wat mij betreft de grootste meerwaarde van werken met Movisie en Stichting Reindert: niet overnemen maar alle betrokkenen inzicht verschaffen en leren hoe je nu en in de toekomst zelfstandig duurzaam anders kunt handelen.

Een samenwerking met de mensen van Movisie en Stichting Reindert gun ik u, uw gemeente en vooral uw gemeenschap van harte.

Yolan Koster-Dreese
Voormalig wethouder

 

Lees het volgende artikel:

Van ‘Doen wat nodig is’ naar ‘Movisie Uitvoering’